260 sider med kokkelegenden Edgar Ludl

Morten Holt, Horecanytt.no, 13.03.2020og på trykk i Horeca nr. 2 2020

I 2020 er det 60 år siden en av Norges mest markante kokker gjennom alle tider, Edgar Ludl (79, født 1941), kom til Norge. Nå er han hedret med et stort bokverk. Det er Heidi Meen som står bak boka «Edgar Ludl, mesterkokk og matpioner».

Da vi i Horeca/Horecanytt.no gikk gjennom 50 årganger av magasinet Horeca (tidligere Storkjøkken) nylig, var Edgar Ludl svært ofte å finne i spaltene på 70-, 80- og 90-tallet. I 1980 ble han kåret til «Årets kjøkkensjef» i Norge, han var leder i NKL (1981-1985) og han ledet kokkelandslaget. Da han trådte ut av det vervet fikk han André Enghs gullnål, NKLs høyeste utmerkelse. Sammen med blant andre Arvid Skogseth satte han standarden for norsk kokkekunst. I dag, mange år senere, er Norge, sammen med Frankrike, verdens mestvinnende kokkenasjon.

En inspirator, ledestjerne og levende legende

– Edgar Ludl ble en inspirator og ledestjerne for alle norske kokker med motivasjon og yrkesstolthet i ryggraden, mener Eyvind Hellstrøm, Norges andre Bocuse d’Or deltaker (1989), og en av de mest markante kokkene i Norge de siste 35-40 årene.

– Edgar Ludl er en levende legende i norsk kokkebransje, uttaler Geir Skeie, vinneren av Bocuse d’Or Europe i 2008 og Bocuse d’Or i 2009.

Kom til Park Hotel i Sandefjord 1960

Bonde- og odelsgutten Edgar Ludl kom opprinnelig fra Østerrike, utdannet seg som kokk, og kom til Norge som 19-åring, 27. oktober 1960. Hans norske karriere begynte på Park Hotel Sandefjord (i dag Scandic Park Hotel Sandefjord).

Senere ble det besøk hos Ingrid Espelid Hovig i Fjernsynskjøkkenet på NRK. Ett av programmene ble sågar spilt inn på kjøkkenet på Ludls hjemmebane, Park Hotel. Han åpnet en av landets første gourmetrestauranter i Sandefjord, Edgar Ludls Gourmet, 8. mars 1982.

Pioner for norsk kokkekunst

Det ble etter hvert helt naturlig at de var akkurat han som skulle lede det norske kokkelandslaget – på slutten av 80-tallet. I Norge ble han en pioner for norsk kokkekunst, og regnes som en av dem som brøytet vei for mange av våre senere kjente mesterkokker – som Arne Brimi, Eyvind Hellstrøm, Harald Osa, Lars Barmen, Lars Erik Underthun, Bent Stiansen med flere.

Overlot til Solvold i 1996

Edgar Ludl trakk seg tilbake i september 1996. Da ble det arrangert en stor avskjedsmiddag på Edgar Ludls Gourmet. Odd Ivar Solvold, den gang 27 år, tok over Ludls livsverk. Solvold hadde vært Ludls nestsjef i sju år, og var klar for å overta. Han hadde lært det aller meste av Ludl. I 1997 tok Solvold bronse i Bocuse d’Or, og Solvolds ble senere en restaurant som utviklet mange av de senere års norske mesterkokker, som blant andre Geir Skeie og Ørjan Johannessen.

En bok for «kokke-ettertiden»

I boka blir du kjent med Edgar Ludls liv og virke, samt gourmetmatens inntog på norske bord, men du finner også en rekke oppskrifter, tips og råd fra den prisbelønte kokken. De som er interessert i historien om norsk kokkekunst, vil finne mye interessant i denne boken. Forfatteren har lagt mye arbeid i å finne frem til de gode historiene og de gode poengene. Samtidig er 50 av Ludls oppskrifter dokumentert.

Dette er definitivt en bok for «kokke-ettertiden».


Horeca er bransjeblad for hotell, restaurant, kafé, catering, kantine og institusjon. Bladet dekker målgruppene og feltet. Bladet kommer ut sju ganger i året, og er i 2020 i sin 52. årgang. Det har vært mange saker om og med Edgar Ludl i årene som har vært.