comment 0

Litterær delikatesse

Heidi Meen: «Edgar Ludl. Mesterkokk og matpionér»
Meen forlag 2019
Anmeldt av Finn Stenstad
Tønsbergs Blad (18.12.19)


Boka er en balansert blanding av biografisk stoff og et sett av Ludls beste oppskrifter, skriver Tønsbergs Blads litteraturanmelder Finn Stenstad

Hva er de mest synlige endringene i samfunnet de siste femti årene? Mange vil nok hevde at datateknologien og internettet med alt hva det innebærer, har forandret oss mest. Hva som ellers har endret seg , er matkulturen. Folks og ikke minst medienes opptatthet av mat og matkultur er også i total forandring. Økt velstand og stadig mer synliggjøring av mat og drikke, er på godt og vondt med på å prege oss og vår livsstil. Vi ser det i avisene.

Anmeldelse og terningkast for restaurantmat og vinsorter har blitt faste innslag i aviser og ukeblader. Og som litterære sjanger ruver matbøkene som utstyrsmessig er like delikate som et seksstjernes koldtbord. Når begynte egentlig dette? For alvor skjøt det fart fra den dagen Ingrid Espelid inntok skjermen og lærte oss hvordan vi skulle lykkes med svoren på juleribba. Likeledes vant den edlere og mer sofistikerte gourmetkunst så smått fram fra 1960-tallet.

Noen husker sikkert Hroar Dege fra skjerm og spalter, og ikke minst den østerrikske Edgar Ludl som ikke bare hevet Sandefjords edle kjøkken til nasjonale høyder, men også inspirerte og påvirket nye kokketalenter.

Om alt dette kan vi lese og nyte i den vakre coffee table-utgaven «Edgar Ludl. Mesterkokk og matpionér + Oppskrifter» som Heidi Meen nå lanserer om legenden Edgar Ludl (1941) . Utgangspunktet for boka er bunken med Edgar Ludls oppskrifter som Heidi Meen dels har fått fra Ludl selv, dels funnet i museale arkiver. Ludls bakgrunn er oppvekst i Østerrike som odelsgutt, men som tidlig fattet interesse for kjøkken og mat.

Han fikk innpass i en av Wiens mest anerkjente restauranter, dro så til Norge og Sandefjord i 1960 og vant gradvis fram som nyskapende mesterkokk med egen gourmetrestaurant . Og viktigst kanskje: Han ble en inspirator og læremester for en nye generasjon kokker i Norge.

Bokas styrke, slik Heidi Meen har komponert den, er en balansert blanding av biografisk stoff og et sett av Ludls beste oppskrifter, modulert og smaksatt med billedstoff, utstyrsmessig raffinement og behagelig format.

Bon appétit!


 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s